Onrechtmatige concurrentie


Werknemers wisselen steeds sneller van baan. Met elke werknemer die vertrekt loopt er iemand met kennis over uw bedrijf de deur uit. Om misbruik van deze kennis te voorkomen, nemen veel werkgevers een concurrentie- of relatiebeding op in de arbeidsovereenkomst. Wat te doen als de medewerker de kennis toch misbruikt? We helpen u graag op weg met dit artikel.

wat te doen bij onrechtmatige concurrentie

Wanneer is er sprake van onrechtmatige concurrentie?


Als uw (ex-)medewerker een concurrentie- of relatiebeding schendt. Hiervan is sprake als:

  • een (ex-)medewerker stelselmatig en substantieel klanten, leveranciers of personeelsleden van de voormalige werkgever benadert;
  • daarbij gebruikmaakt van vertrouwelijke kennis en gegevens die hij bij de voormalige werkgever tijdens zijn dienstverband heeft verkregen;
  • door het misbruik van de vertrouwelijke gegevens de waarde van de onderneming van de voormalige werkgever (het zogeheten ‘duurzame bedrijfsdebiet’) wordt aangetast.


Wat kunt u doen om onrechtmatige concurrentie te voorkomen?


1. Neem een concurrentie- of relatiebeding op
 

U doet er slim aan om bij het aangaan van een nieuw arbeidscontract een concurrentie- of relatiebeding op te nemen. Daarmee voorkomt u dat een vertrekkende medewerker bijvoorbeeld bij een directe concurrent gaat werken of bedrijfsinformatie meeneemt en verder gaat als zzp-er. U kunt in zo'n beding ook vastleggen dat de voormalig medewerker geen contact mag hebben met klanten, ongeacht wie daar het initiatief in neemt. Als een medewerker dat toch doet kunnen we een gedegen onderzoek starten en bewijs verzamelen dat deze persoon het beding heeft overtreden, u staat dan juridisch sterk om een rechtszaak aan te spannen.


2. Digitaal bewijsbeslag


Een essentiële vervolgstap is het terughalen van de bedrijfsinformatie. Dat kan met een digitaal bewijsbeslag. U heeft daarvoor toestemming nodig van een rechtbank. Uw advocaat zal daarvoor een verzoekschrift voor beslaglegging indienen, waarna de rechter dit verzoek toetst op rechtmatigheid. Bij toestemming zal de rechtbank aangeven op welke data specifiek beslag mag worden gelegd. Een deurwaarder voert vervolgens de feitelijke inbeslagname uit. Een digitaal rechercheur ondersteunt hem daarbij.


Lees meer over digitaal bewijsbeslag in de blog

'Bewijsbeslag bij bedrijfsfraude in 3 stappen'

Lees het blog

3. Start een juridische procedure

Als bewezen is dat uw ex-werknemer zijn contractuele bedingen heeft geschonden of uw bedrijf schade heeft berokkend, kunt u een procedure starten om deze boetes of schade op hem te verhalen. Ook de onderzoekskosten voor het verzamelen van het bewijs kunnen daarbij als schade worden verhaald. Daarnaast kunt u bijvoorbeeld (in kort geding) een vordering tot staking van de concurrerende activiteiten indienen.

Hulp of advies nodig bij het thema onrechtmatige concurrentie?

Bekijk hieronder onze diensten.

Juridische bijstand

De advocaten van Lexence beschikken over specialistische kennis van het arbeidsrecht, ondernemingsrecht en procesrecht. Door middel van grondige analyses en scherpe antwoorden garanderen wij een heldere strategie, gericht op het best haalbare resultaat. Zo nodig gaan we over tot procederen en beslaglegging.

Meer informatie →

Onderzoek

Wij kunnen onderzoek doen naar het overtreden van een concurrentie- of relatiebeding of onrechtmatige concurrentie.

Meer informatie →
Share by: