Afpersing


Zeker 1 op de 10 bedrijven krijgt vroeg of laat te maken met afpersing. Globaal is de aanpak steeds hetzelfde. Slachtoffers van afpersing ontvangen op een dag een brief, e-mail of telefoontje (ook kan iemand ‘op bezoek’ komen) en krijgen een eis te horen. Meestal moet er geld worden betaald (tegenwoordig steeds vaker in bitcoins). Als hier niet aan wordt voldaan, dreigt de afperser een fatale actie uit te voeren.

Afpersing

Welke vormen van afpersing zijn er?

Er bestaan allerlei vormen van afpersing, zoals:

  • Productafpersing: afpersers dreigen het productieproces te saboteren;
  • Persoonsgerichte afpersing: deze richt zich vaak op de privésituatie van de ondernemer, manager of werknemer;
  • Faciliteringsafpersing: hiervan is sprake als zakelijk dienstverleners (bv. juristen, notarissen) gedwongen worden tot het leveren van een dienst;
  • Protectieafpersing: vaak gericht op kleinere ondernemers. Afpersers dreigen met geweld en eisen geld en bieden in ruil ‘bescherming’.
  • Cyberafpersing: het computersysteem van het slachtoffer dreigt te worden platgelegd als er niet een bepaald bedrag wordt overgemaakt. Meestal ziet het slachtoffer op het beeldscherm een waarschuwingsscherm dat meldt dat de computer tijdelijk op slot zit.

Wat er ook vaak gebeurt

Klassiek is dat ondernemers worden afgeperst door hun voormalige compagnon. Doorgaans zijn ze vervelend uit elkaar gegaan, nadat ze jaren nauw hebben samengewerkt. Wat ook steeds vaker gebeurt is dat sociale media worden misbruikt voor afpersing. Vaak is deze vorm van afpersing seksueel getint en komt vooral voor bij kleinere MKB-ers.

Hoe de afpersing start


Op het moment dat een dader zich bij u kenbaar maakt door een eis neer te leggen heeft hij vaak al langere tijd toegang gehad tot uw systemen. Door middel van uw netwerk te hacken of misschien wel een insider binnen uw organisatie die de dader toegang gegeven heeft. Hoe dan ook, de dader heeft gevoelige informatie tot zijn beschikking zoals persoonsgegevens van uw klanten, leveranciers of cliënten die hij dreigt naar buiten te brengen. Eén van de eerste vragen die een organisatie vaakt heeft is of er een medewerker bij betrokken is.


Door een dadergericht onderzoek te starten kunt u dit vaak snel uitsluiten of bevestigen. Hierbij kunnen wij u helpen.

Meer informatie onderzoek

Hoe te handelen bij een afpersing?

Er zullen veel vragen beantwoord moeten worden in een korte, stressvolle periode:


  • Heeft u een back-up van de bestanden die zijn versleuteld (ook wel bekend als ransomware) en zijn deze nog toegankelijk?
  • Moet ik wel, niet of een deel betalen aan de afperser? U zult logischerwijs niet in willen gaan op de eisen van de afperser, maar als het bestaansrecht van uw organisatie afhangt van de betaling heeft u wellicht geen keuze.
  • Hoe krijg ik mijn bedrijf weer zo snel mogelijk draaiende?
  • Als het traject is afgerond wilt u alle sporen van de dader wissen in het systeem en er voor zorgen dat hij of zij echt geen toegang meer heeft.
  • Wat kunt u doen om te voorkomen dat u niet opnieuw slachtoffer wordt?


Angst voor imagoverlies

De meeste ondernemers zien er van af om bij afpersing de politie in te schakelen. Bijvoorbeeld vanwege angst voor imagoverlies. Angst voor represailles is een andere reden. Dat laatste komt veel voor bij afpersing in de horeca.

Hulp of advies nodig bij het thema afpersing?

Bekijk hieronder onze diensten.

Crisismanagementplan

We kunnen u helpen bij het opstellen van een crisismanagementplan waarin helder staat omschreven wat de procedure en de te nemen stappen zijn mocht u slachtoffer zijn geworden van een afperser.

Meer informatie →

Fraudeverzekering

Fraude door derden is nooit helemaal te voorkomen. Wilt u uw bedrijf beschermen tegen financiële verliezen als gevolg van afpersing? Overweeg dan een fraudeverzekering.

Meer informatie →

Juridische bijstand

De advocaten van Lexence beschikken over specialistische kennis van het arbeidsrecht, ondernemingsrecht en procesrecht. Door middel van grondige analyses en scherpe antwoorden garanderen wij een heldere strategie, gericht op het best haalbare resultaat. Zo nodig gaan we over tot procederen en beslaglegging.

Meer informatie →
Share by: