Identiteits-, CEO- en factuurfraude


Drie verschillende vormen van fraude waarbij het doel hetzelfde is: fraudeurs proberen onrechtmatig geld te verkrijgen van een organisatie. Op deze pagina vind je meer informatie over dit type fraude. En diensten die je kunnen helpen om deze fraude te identificeren, voorkomen of schade te beperken.

Wat te doen bij identiteits- ceo of factuurfraude

Wat is factuurfraude?


Factuurfraude kent meestal eenzelfde soort werkwijze. Er wordt een factuur onderschept van meestal een leverancier van de organisatie waarbij de bankrekening wordt veranderd in de bankrekening van de fraudeur. Maar het kan ook zijn dat de fraudeur een geheel nieuwe factuur opmaakt en indient. 


Als het om interne fraude gaat betreft het vaak een medewerker van de financiële administratie die de procedures kan omzeilen en zelf de goedkeuring kan verzorgen. Meestal zorgt een interne fraudeur dat het bedrag onder een bepaalde grens blijft waardoor er geen vraagtekens worden opgeroepen binnen de organisatie. Vaak wordt deze fraude pas opgemerkt als er een andere collega het werk overneemt door bijvoorbeeld vakantie.


Wanneer het om een externe fraudeur gaat is vaak het netwerk gehackt waarbij de hacker al een tijdje aan het ‘meelezen’ is in mailwisselingen tussen de financiële administratie en een leverancier. En dan kiest hij of zij het juiste moment om in te breken in de mailwisselingen en de vervalste factuur te versturen waarbij hij of zij zich voordoet als de leverancier.


Hoe herkent u identiteitsfraude en CEO-fraude?

Identiteitsfraude en CEO-fraude kenmerken zich doordat de fraudeur zich voordoet als iemand anders. Dat kan tegenwoordig op verschillende manieren, de meest voorkomende vorm is spoofing. Met speciale technieken kan de stem van de CEO of een andere belangrijke manager zoals de CFO binnen een bedrijf nagedaan worden en daarbij wordt hetzelfde telefoonnummer gebruikt. Dus als je wordt gebeld door het nummer van de CEO en je hoort de stem van de CEO verwacht je niet dat je een fraudeur aan de telefoon hebt.


De fraudeur zal vervolgens aangeven dat er snel een groot bedrag over gemaakt moet worden voor bijvoorbeeld een overname van een bedrijf, maar dit mag nog niet bekend worden dus er wordt gevraagd om dit stil te houden. Daarmee speelt de fraudeur ook nog in op het gevoel van deze medewerker, die zich speciaal voelt omdat hij/zij al op de hoogte wordt gesteld van dit nieuws. Deze fraude vindt vaak plaats in organisaties met een sterke hiërarchie, waarbij u niet zomaar bij de CEO binnen loopt om het verzoek te verifiëren.

Podcast over identiteits- en CEO-fraude

Drie specialisten van Fraude.nl hebben onder leiding van Wouter Kurpershoek een podcast gemaakt. Hierin vertellen zij over de werkwijze van fraudeurs, op welke signalen u kunt letten en hoe u deze vorm van fraude kunt voorkomen.

LUISTER PODCAST

Wat kunt u doen om u te beschermen tegen identiteits-, factuur- of CEO-fraude?

  • Het bewust maken van uw personeel is een van de belangrijkste maatregelen. Leer ze alert te zijn op signalen en benoem de risico’s.
  • Door fraude intern bespreekbaar te maken trappen medewerkers minder snel in valse e-mails of andere vermommingen.
  • Maak duidelijke afspraken voor het overboeken van grotere bedragen.
  • Veel ellende is te voorkomen met een gezonde portie argwaan. Check details, zoals het adres en de namen van tekenbevoegden. Gebruik het internet om zaken op te zoeken en verifiëren. Staat er alleen een mobiel nummer op het kaartje en is het e-mailadres een privéadres? Wees dan extra op uw hoede.
  • Uiteraard staat u er niet alleen voor. U kunt voor veel zaken hulp van partners inroepen.


Hulp of advies nodig bij het thema identiteits-, CEO- en factuurfraude?

Bekijk hieronder onze diensten.


Fraudeonderzoek

Wanneer u slachtoffer bent van deze vorm van fraude is het belangrijk dat u gedegen onderzoek doet om allereerst te bepalen of er interne betrokkenheid is geweest. En natuurlijk doet u een dadergericht onderzoek. Wilt u voorkomen dat u slachtoffer wordt? Dan adviseren wij u uw processen en procedures te analyseren.

Meer informatie →

Fraudeverzekering

Fraude is nooit helemaal te voorkomen. Wilt u uw bedrijf beschermen tegen financiële verliezen als gevolg van fraude? Overweeg dan een fraudeverzekering.

Meer informatie →

Juridische bijstand

De advocaten van Lexence beschikken over specialistische kennis van het arbeidsrecht, ondernemingsrecht en procesrecht. Door middel van grondige analyses en scherpe antwoorden garanderen wij een heldere strategie, gericht op het best haalbare resultaat. Zo nodig gaan we over tot procederen en beslaglegging.

Meer informatie →
Share by: