De procedure in stappen


Heeft u een vermoeden van fraude? Dan helpen wij u graag. Ieder geval van bedrijfsfraude is anders. En onze aanpak verschilt dus ook van case tot case. Wel is er een globale indeling te maken qua proces. Deze 5 stappen beschrijven wij hier.

1. Intake

Is er een concreet vermoeden van bedrijfsfraude? Zijn er feitelijke aanwijzingen die grond geven voor onderzoek? Is nader onderzoek zinvol en haalbaar? Samen beantwoorden we deze en andere vragen.

2. Plan van aanpak & offerte

Zodra wij een goed beeld hebben van uw situatie, bepalen we de doelstelling van het onderzoek en stellen we een plan van aanpak op. Ook ontvangt u een gedetailleerde offerte van Hoffmann en Lexence.

3. Onderzoek

In uw opdracht neemt Hoffmann de zaak verder onder de loep. We onderzoeken bijvoorbeeld de digitale omgeving, leggen indien nodig bewijsbeslag en interviewen getuigen en betrokkenen.

4. Juridisch advies

Als uit ons onderzoek blijkt dat er daadwerkelijk bedrijfsfraude is gepleegd, besluiten we samen welke juridische stappen we kunnen nemen. Van aangifte tot beslaglegging.

5.  Asset tracing & recovery

In geval van verduistering van goederen of vermogen gaan we ernaar op zoek. Dat stopt niet bij de landsgrenzen. Desnoods schakelen we internationale partners in. Idealiter laten we de fraudeur ook opdraaien voor de onderzoekskosten.

Wettelijk kader en regelgeving


Voordat we daadwerkelijk voor u aan de slag kunnen gaan, moeten we een concreet vermoeden van fraude hebben vastgesteld. Op grond van de Verordening op de advocatuur en de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme zullen we bovendien altijd de identiteit van de opdrachtgever en de wettigheid van de opdracht controleren.


Al onze onderzoeken vinden plaats binnen de kaders van de Wet Particuliere beveiligingsorganisaties en recherchebureaus (WPBR) en de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG). De kaders in deze beide wetten zijn uitgewerkt in de Privacygedragscode voor de particuliere onderzoeksbureaus.


Ten slotte zullen we altijd proberen de onderzoekskosten op de fraudeur te verhalen. Daarbij is het van belang dat u de fraude niet op een andere, minder ingrijpende manier heeft kunnen vaststellen. Kortom, proportionaliteit en subsidiariteit bepalen niet alleen de noodzaak van het onderzoek, maar ook of de kosten kunnen worden verhaald.

Veelgestelde vragen


  • Wat is de meerwaarde van de samenwerking van Hoffmann en Lexence?

    Door de samenwerking van Hoffmann en Lexence heeft u de beschikking over één van de meest gerenommeerde onderzoeksbureaus van Nederland. Met bijna 60 jaar ervaring in onderzoek naar fraude en integriteitsschendingen. Lexence is al bijna 30 jaar werkzaam in de top van het internationale bedrijfsleven. Inmiddels werken Hoffmann en Lexence al meer dan drie jaar nauw samen in complexe dossiers en zijn onderzoekers en advocaten op een goede manier op elkaar ingespeeld. Dat betekent ook dat we onze rollen in de vaak precaire processen kennen. En een duidelijke afbakening hebben wanneer de advocaat wordt betrokken en wanneer niet. Juist door elkaar goed te kennen zijn we kritisch naar elkaar en houden we elkaar scherp bij elke nieuwe opdracht. Hierdoor leveren we altijd het beste team voor uw situatie.

  • Hoe blijf ik als opdrachtgever voldoende betrokken bij het onderzoek?

    Gedurende het gehele onderzoek houdt de consultant u op de hoogte. Dat betekent niet alleen dat wij de voortgang bespreken, maar ook dat u tijdig wordt betrokken indien er bepaalde keuzes gemaakt moeten worden. Zo heeft u geen verrassingen achteraf en zorgen we ervoor dat u altijd de regie houdt. Nu en in de toekomst.

  • Hoe weet ik of mijn bedrijfsgegevens vertrouwelijk worden behandeld?

    Zowel Hoffmann als Lexence contracteren onder geheimhouding en hebben een pakket van maatregelen genomen die de vertrouwelijkheid van uw bedrijfsgegevens waarborgen. Zo beschikken wij over een ISO 27001 certificering die betrekking heeft op informatiebeveiliging. Verder zijn de advocaten van Lexence op grond van de wet verplicht tot geheimhouding; zo dienen zij te zwijgen over bijzonderheden van behandelde zaken, de persoon van de cliënt en de aard en omvang van diens belangen.

  • Hoe snel kunnen jullie handelen?

    Hoffmann en Lexence hebben jarenlange ervaring met complexe en spoedeisende onderzoeken/procedures. Indien noodzakelijk kunnen wij snel schakelen en nog dezelfde dag voor u aan het werk gaan.

  • Hoe ziet de rapportage eruit en waar kan ik deze voor gebruiken?

    Het eindproduct van het onderzoek van Hoffmann is een duidelijke en concrete rapportage die bedoeld is om te gebruiken in gerechtelijke procedures. In deze rapportage worden naast de onderzoeksopdracht de bevindingen uit het onderzoek gerapporteerd waarbij Hoffmann ervoor zorgt dat hoor en wederhoor heeft plaatsgevonden en dat de bevindingen controleerbaar en verifieerbaar zijn door eventuele derden. In deze fase is de scheiding tussen onze rollen dan ook van groot belang. Aangezien een advocaat per definitie partijdig is, zal Hoffman ervoor zorgen dat het onderzoek objectief plaatsvindt.

  • Wanneer doen jullie geen onderzoek?

    Hoffmann en Lexence nemen niet zomaar onderzoeken aan. Uiteraard willen wij opdrachtgevers zo goed mogelijk helpen bij het opsporen van fraude. Maar niet ten koste van alles. We houden ons altijd aan wet- en regelgeving. Bovendien willen we ook écht kunnen helpen. We moeten tijdens een intakegesprek dus soms aangeven dat wij het onderzoek niet aannemen.

  • Wat is een ‘gerechtvaardigd belang’?

    Als opdrachtgevers binnen de eigen organisatie een onderzoek willen laten doen naar medewerkers is dat altijd heel ingrijpend. Niet alleen voor de betreffende medewerker(s), maar ook voor het bedrijf. Daar gaan we dan ook niet zomaar toe over. Er moet een serieuze aanleiding zijn om een onderzoek te starten: het gerechtvaardigd belang. Komen wij tijdens het intakegesprek tot de conclusie dat het gerechtvaardigd belang ontbreekt? Dan adviseren wij altijd om geen onderzoek te starten.

  • Wat als het doel niet haalbaar is?

    Een andere reden om een onderzoek niet aan te nemen, is dat het doel van de opdrachtgever niet altijd haalbaar is. In sommige (internationale) fraudezaken of diefstallen is het gewoonweg niet mogelijk of heel erg kostbaar om de daders op te sporen.

  • Wat als de opdrachtgever niet wil dat wij aan onze informatieplicht voldoen?

    Als Hoffmann persoonsgericht onderzoek doet, verwerken wij persoonsgegevens. Op grond van wet- en regelgeving en de Privacygedragscode voor de particuliere onderzoeksbureaus hebben wij dan de verplichting om de onderzochte personen na afloop te informeren over het onderzoek, in wiens opdracht wij dat hebben gedaan en met welk doel. Sommige opdrachtgevers willen echter niet dat de onderzochte personen over het onderzoek worden geïnformeerd als er niets is uitgekomen. In dat geval kunnen wij de opdracht niet aannemen.

Share by: